Wat je van Einstein leren kunt over zeggenschap en invloed

Focus jij op die ene fout of juist op wat wel goed gaat? Genie Albert Einstein laat zien hoe je zeggenschap en invloed kunt uitoefenen op jouw persoonlijk leiderschap en veerkracht.

lees verder →

Een mooi voorbeeld over hoe je zeggenschap en invloed kunt uitoefenen op jouw persoonlijk leiderschap en veerkracht, komt van genie Albert Einstein.

In het begin van de 20e eeuw gaf hij les op de prestigieuze universiteit van Princeton in de Verenigde Staten. En op een veelbelovende ochtend schoof een groep nieuwsgierige studenten vol verwachting aan in de collegebanken. Niet zozeer vanwege de lesstof die ze die dag zouden behandelen. Maar vooral vanwege hem, Albert Einstein, de hoogleraar van die dag. Van dat genie konden pas echt iets leren. Dat kon niet missen. Maar toen… maakte Albert een dikke misser…

Op het bord schreef Einstein een reeks eenvoudige sommen. Hij begon met 1 x 9 = 9 en daarna 2 x 9 = 18 om zo het rijtje af te maken tot 9 x 9 = 81. En toen – bij de laatste som die het rijtje zou volmaken – noteerde hij 10 x 9 = 91.

91. Niet 90.

In de zaal werd het rumoerig. Studenten keken elkaar aan. Er ontstond verwarring, en volgens de overlevering zelfs chaos. Een briljante man zoals Einstein die zo’n overduidelijke rekenfout maakte… dat was… ongekend.

De chaos sloeg om in hilariteit en studenten begonnen het arme genie uit te lachen. En wat deed Einstein zelf? Hij bleef rustig en stoïcijns naar zijn studenten kijken. De reactie van zijn studenten had geen invloed op hem.

En daardoor werd het langzaam rustig. Doodstil zelf.


Succes wordt bepaald door focus

En het bleef stil tot Einstein weer begon te spreken. “Ondanks het feit dat ik negen sommen juist heb opgelost, vallen jullie allemaal over die ene dat ik niet fout heb. Ondanks het feit dat ik negen problemen succesvol heb opgelost, focussen jullie op die ene waarbij het mij niet lukt.”

Het werd zo mogelijk nog stiller in de zaal. Je kon een speld horen vallen toen iedere student zich realiseerde dat Einstein niet een wiskundig probleem wilde behandelen, maar een ander probleem aan de kaak wilde stellen.

Hoe succesvol je ook bent, mensen kijken naar je missers. Hoe goed je dingen ook doet, mensen zullen niet nalaten je op je fouten te wijzen. Zelfs als je negen van de tien problemen uitstekend weet te verhelpen, zal er altijd iemand zijn die daar aan voorbij gaat en je op jouw ene misser wijst.


Je kunt zelf invloed uitoefenen op jouw succes

De vraag is wat; wat doe jij zelf? Laat jij je beïnvloeden of pak jij invloed? Laat je anderen vertellen of jij succesvol bent of niet of grijp jij zelf zeggenschap over jouw succes?

De kans dat je een keer een foutje maakt is altijd aanwezig. De kans dat andere mensen die fout zien is ook aanwezig.

Ga je mee in de kritiek van anderen en focus je ook op de fout? Leg jij de nadruk op de kans op falen? Of kies je ervoor vertrouwen te hebben in wat wel goed gaat en focus te leggen op jouw successen?

De kans dat anderen jouw fout uitvergroten – kijk maar naar Einstein – is zeker aanwezig. De vraag is; trek jij je er iets van aan?


Succesvol zijn begint bij zeggenschap nemen en invloed uitoefenen op jouw eigen leven

Laat andere mensen nooit jouw doel of jouw dromen stukmaken. Laat je nooit de verkeerde focus opdringen door de maatschappij of door mensen die een ‘zure’ focus hebben. Laat je nooit ontmoedigen door een fout die je maakt, maar zeker niet door anderen die jou daar op wijzen.

Het is een open deur, maar de enige mensen die nooit fouten maken zijn de mensen die nooit in actie komen, die niets doen of niets ondernemen.

Als jij iemand bent die vooruit wil komen in jouw leven, zul je in actie moeten komen. Als je in actie komt, zul je fouten maken. Als je fouten maakt, zul je een keuze moeten maken; laat ik mij hierdoor op mijn kop zitten of kies ik ervoor om hiervan te leren?

Meer weten over hoe jij zeggenschap in jouw organisatie kunt vergroten of welke acties jij kunt ondernemen? Check dan eens ons Zeggenschap In De Zorg Spel waarmee je snel, eenvoudig en op een speels manier kunt starten met het versterken van zeggenschap in de zorg.


Photo by Andrew George on Unsplash

Meer nieuws
Gerelateerde trainingen
No items found.