Training verpleegkundig leiderschap en zeggenschap

In jouw rol als verpleegkundige heb je niet alleen te maken met het uitvoeren van je werk; je wilt, kunt en mag er ook over meebeslissen. Zo krijg je invloed en zeggenschap over de uitvoering van je vak en wordt is jouw kennis meegenomen in besluiten over de uitvoering van zorg. Daarmee ben je als verpleegkundige ‘in the lead’ in jouw dagelijks werk. Maar ook in deze training. Want jij bepaalt samen met je collega’s wat je wilt leren en jullie stellen daarmee jullie eigen training en leerproces samen. In combinatie met onze kennis na 45 jaar praktijkervaring in de zorg een absolute win-win situatie!

Over de training →
Wat levert de training op?

Onze ervaring is dat elke organisatie een andere wens heeft als het gaat om het versterken van verpleegkundig leiderschap. Daarom is deze training qua onderwerpen en inhoud altijd op maat gemaakt.

Om een beeld te geven van veelgevraagde onderwerpen, hieronder een paar voorbeelden (die naar wens aangevuld of afgeschaald kunnen worden tot een training die past bij uw bestaande scholingsaanbod of eerder aangeboden onderwijs):

Effectieve Communicatie:

 • Communicatie is de basis van veel processen. Wij leren jou hoe je jouw boodschap altijd helder overbrengt en ontdek diverse luistermethoden om zowel jezelf als collega's optimaal te ondersteunen.

Positieve Beïnvloeding:

 • Win-win situaties zorgen voor effectieve verbinding tussen mensen. In deze training ontwikkel jij de vaardigheden om collega's te motiveren en te helpen bij het bereiken van hun doelen, terwijl je tegelijkertijd jouw eigen doelen en die van de organisatie realiseert.

Praktische Gesprekstechnieken:

 • Feedback kan vervelend of pijnlijk zijn voor de ontvanger en de gever. Valkuilen zoals aannames en de 'verkeerde bril' zijn belangrijk om te vermijden tijdens deze gesprekken. In deze training leer je hoe je dit zonder ‘sedatie’ toch ‘pijnvrij’ kunt doen.

Casuïstiek uit Eigen Praktijk:

 • Leer hoe je jouw verpleegkundig leiderschap direct kunt toepassen in de praktijk. Krijg diepgaand inzicht in situaties die je hebt meegemaakt en ontvang concrete tips over een effectieve aanpak.

Naast de inhoudelijke elementen maken onderstaande items altijd deel uit van een training:

Begeleiding door Kenners:

 • Je krijgt altijd les van 2 trainers die zelf 45 jaar met hun ‘poten in de zorgklei’ hebben gestaan. Trainers die snappen waar jij het over hebt, die talloze voorbeelden hebben waarin jij jouw eigen praktijk herkent en een training geven die bol staat van de anekdotes.

Actief en Uniek Trainingsconcept:

 • Vergeet de hele dag zitten. Je bent lekker actief – net zoals je dat in je dagelijkse werk bent. Zo wordt dat wat je leert duidelijker, blijft het langer hangen en wordt toepassen na de training eenvoudiger.

Voor wie is de training?

Voor verpleegkundigen die:

 • … hun professionele identiteit verder willen ontwikkelen en versterken
 • … hun invloed en zeggenschap over hun dagelijks werk willen versterken
 • … naast vakinhoudelijke skills willen leren over effectieve communicatie
 • … op een positieve manier willen beïnvloeden en ‘pijnvrij’ feedback willen geven

Voor organisaties die:

 • … uitmuntende verpleegkundigen de kans willen geven om op een unieke manier hun verpleegkundig leiderschap verder te ontwikkelen
 • … het versterken van de professionele identiteit en zeggenschap van verpleegkundigen in het scholingsprogramma willen opnemen
Wat leer je tijdens de training?

Deze concrete, direct toepasbare en interactieve training focust op jouw Verpleegkundig Leiderschap door het ontwikkelen van jouw professionele identiteit, het vergroten van invloed en versterken van zeggenschap. De training is 100% maatwerk en wordt samengesteld uit elementen waarop jij en jouw collega’s training willen ontvangen zodat het aansluit bij bestaande en eerder gevolgde trainingen. Veel gevraagde onderwerpen zijn; effectieve communicatie, de essentie van feedback en positieve beïnvloeding.

Extra waarde van de training

Het is onze missie om zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan iedereen met wie wij in contact komen.

Alle deelnemers aan onze trainingen krijgen daarom  een Abonnement voor het Leven; de mogelijkheid om na een training of workshop vragen te stellen, het geleerde nogmaals te toetsen, hulp te vragen wanneer dat nodig is of te sparren over mogelijkheden. Dat geldt voor situaties in werk en privé. Zonder dat er ooit kosten in rekening worden gebracht.

Hoe lang duurt de training?

De training Verpleegkundig Leiderschap duurt 1 of 2 dagdelen (van 4 uur) al dan niet aaneengesloten.

Indien gewenst vindt circa 3 maanden na de training een (gratis) follow up workshop van 3 uur plaats die bestaat uit nieuwe inhoudelijke onderwerpen, reflectie op de training en de afgelopen periode en coaching richting de toekomst.

Je volgt de training incompany met een groep verpleegkundigen uit jouw organisatie (van verschillende afdelingen of van jouw eigen afdeling)

Waarom volg je deze training bij Deelpunt?
 • Wij hebben een gezamenlijke ervaring van 45 jaar werken in ziekenhuizen en verpleeghuizen in verschillende functies en rollen. Zodoende begrijpen wij waar jij het als medewerker in de zorg over hebt, kennen de dynamiek, snappen de organisaties en spreken jouw taal. Onze trainingen zijn daardoor praktijkgericht en to the point.
 • Onze trainingen en workshops zijn interactief waarbij alle zintuigen worden ingezet om de leerervaring zo effectief mogelijk te maken. Geen zorgen over suffe processimulaties of rollenspellen – daar doen we niet aan. Onze kernwaarden zijn Veiligheid, Effectiviteit en Plezier. Een veilige omgeving tijdens de training is gegarandeerd. En er mag gelachen worden. Plezier hebben maakt een enorm verschil. Leren hoeft tenslotte geen pijn te doen!
 • Organisaties die deze training inkopen voor alle regieverpleegkundigen, senior verpleegkundigen of coördinerend verpleegkundigen krijgen voor alle deelnemers een gratis follow up workshop van 3 uur met waarin praktijkcasussen en ervaringen worden besproken en nieuwe kennis wordt aangereikt over het positief beïnvloeden van situaties met weerstand en lastige mensen.
 • Binnen het Landelijk Actieplan Zeggenschap op de website van Zeggenschap In De Zorg wordt Deelpunt Academie in de roadmap mede geadviseerd als partner om jouw team of organisatie te ondersteunen bij trainingen over professioneel leiderschap en intervisie om samen te leren in de praktijk.
Wat brengt de training?
 • Ontwikkeling professionele identiteit
 • Vergroten zeggenschap en invloed
 • Vergroten communicatie skills
 • Inhoud op maat en naar wens van de organisatie
 • Inpasbaar binnen (intern) scholingsprogramma
 • Aanvullend op bestaand scholingsaanbod

Plus:

 • Uniek en (inter)actief trainingsconcept
 • Trainers met 45 jaar zorg ervaring
 • Levenslang gratis toegang tot hulp en ondersteuning
Ervaringen

Twee hele leuke trainingsdagen gehad over verpleegkundig leiderschap met dit fantastische koppel! De training voor regieverpleegkundigen was zeer interactief, maar zonder rollenspellen, wat juist het onderscheid met andere trainingen maakt. Veel geleerd en ook persoonlijke leerdoelen kunnen opstellen waar ik zowel in mijn werk, maar ook in mijn priveleven goed mee aan de slag kan.

Saskia
Regieverpleegkundige

Enorm interessante trainingen waarbij er echt wordt gekeken naar hoe wij ons als regieverpleegkundigen kunnen neerzetten. Interactief, veilig en persoonlijk. Én voor het eerst een keer persoonlijke leerdoelen gemaakt waar ik daadwerkelijk iets aan heb gehad.

Brian
Regieverpleegkundige
Veelgestelde vragen
Kan ik de training ‘Leiderschap voor regieverpleegkundigen’ direct toepassen in de praktijk?

Absoluut. Wij leren je concrete vaardigheden op het gebied van communiceren, op de juiste manier feedback geven, positief beïnvloeden en valkuilen in samenwerking. Die kun je meteen gebruiken om jouw werk leuker en makkelijker te maken.

Gaat de training ‘Leiderschap voor regieverpleegkundigen’ ook over vakinhoudelijke zaken?

Nee. De training ‘leiderschap voor regieverpleegkundigen’ richt zich op het vergroten van jouw kwaliteiten als verpleegkundig leider en niet op het vergroten van inhoudelijke vakkennis.

Kan de training ‘Leiderschap voor regieverpleegkundigen’ ook op 2 aaneengesloten dagen worden gevolgd?

Ja dat kan. De dagen waarop de training ‘leiderschap voor regieverpleegkundigen’ worden gevolgd bepalen we in goed onderling overleg. Wij adviseren een tussenliggende periode 1 tot 2 weken om het geleerde te laten bezinken en te herkennen in de praktijk.

Hoeveel regieverpleegkundigen kunnen maximaal meedoen aan de training ‘leiderschap voor regieverpleegkundigen’?

Je volgt de training incompany met een groep van maximaal 12 regieverpleegkundigen uit jouw organisatie (van verschillende afdelingen of van jouw eigen afdeling).

Wat houdt het eigen Regieplan van de training ‘leiderschap voor regieverpleegkundigen’ precies in?

In de training werk jij jouw persoonlijke ontwikkelpunten in jouw functie als regieverpleegkundige stap voor stap en heel concreet uit onder onze intensieve begeleiding. Je maakt afspraken met jezelf en met jouw leidinggevende. Daarvoor gebruik je het door ons ontwikkelde Regieplan-formulier.

Doen jullie aan rollenspellen?

Nee. Daar kunnen we heel kort over zijn. Dat vinden wij per definitie niet veilig. Je kunt dus opgelucht ademhalen. Rollenspellen zijn geen onderdeel van onze trainingen in de zorg.

Mag er ook gelachen worden tijdens de training?

Absoluut! Er is ruimte om serieuze onderwerpen te bespreken, maar zeker ook om af en toe flink te bulderen. We zijn wars van terminale serieusheid. Plezier hebben maakt een enorm verschil op de effectiviteit van een training.

Welke werkvormen gebruiken jullie in de training ?

Wij houden er zelf ook niet van om in een kring te zitten met een witte map voor onze neus. Een hele dag zitten en luisteren is niet effectief. Daarom bestaan onze trainingsdagen altijd uit een afwisselende mix van interactieve gaming, verhelderende discussies, uit het leven gegrepen anekdotes gebaseerd op gedegen theorie.

Wordt de training altijd gegeven door 2 trainers?

Ja. Het is prettig als je niet 8 uur lang naar dezelfde stem hoeft te luisteren. En op basis van ruime ervaring weten wij dat de waarde van een training toeneemt als deze gegeven wordt door twee trainers (man en vrouw). Er is daardoor meer aandacht voor iedereen in de groep. En de afwisseling tussen ‘mannelijke energie’ en ‘vrouwelijke energie’ wordt vaak als een dikke plus ervaren.

Kan ik referenties opvragen bij een organisatie in de zorg die een training, workshop of teambuilding bij jullie heeft gevolgd?

Jazeker. Wij geloven er in dat collega’s die deze training al hebben gevolgd de meerwaarde en de toepasbaarheid in de praktijk beter aan je kunnen uitleggen dan wie dan ook. Op verzoek brengen we je graag met hen in contact.

Hebben de trainers werkervaring in zorg en ziekenhuizen?

Wij hebben een gezamenlijke werkervaring van 45 jaar werken in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In verschillende verpleegkundige- en managementfuncties. Wij begrijpen waar jij het als medewerker in de zorg over hebt, kennen de dynamiek, snappen de organisaties en spreken jouw taal. Onze trainingen zijn daardoor praktijkgericht en to the point.

Is het opvragen van een offerte gratis?

Ja. Bij ons gaat er geen meter lopen als je een offerte opvraagt. Wij denken graag met je mee en zien het als een uitdaging om een mooi voorstel te doen. Zou een beetje gek zijn als we daar een rekening voor sturen. Wij geloven dat we voor elke vraag een goede oplossing vinden. En zo niet – even goede vrienden.

Wat houdt het in dat de training interactief is?

Alle zintuigen worden ingezet om de leerervaring zo effectief mogelijk te maken. Daarom kietelen wij meer dan alleen de hersenen. Daarom is alles in onze teamtrainingen erop gericht je positief te prikkelen en uit te dagen. Dat doen we door verschillende werkvormen te gebruiken.

Is een training leiderschap in de zorg op maat mogelijk?

Zeker! Wij maken met regelmaat een programma voor leiderschap in de zorg op maat voor onze klanten. Wij willen zoveel mogelijk aansluiten bij de wens en de behoefte en daarbij ook kijken naar inhoud van al bestaande opleidingsprogramma's. Mogelijkheden bespreken we graag in onderling overleg.