3 tips om nooit meer aannames te doen en je zeggenschap een boost te geven

In het alledaagse leven sluipen aannames vaak ongemerkt binnen. Ze zijn als sneaky influencers die onze interacties onbewust kleuren. Hoewel ze meestal onbedoeld zijn, kunnen aannames behoorlijk wat schade aanrichten in onze relaties en besluitvorming. Benieuwd waarom het niet doen van aannames zo belangrijk is en hoe dit je kan helpen jouw zeggenschap en invloed te vergroten? We hebben veel voorkomende valkuilen en de top 3 van oplossingen voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

lees verder →

Miscommunicatie op de Werkvloer

Stel je voor dat op het werk een nieuw project wordt gelanceerd. Jij en je collega nemen aan dat de taakverdeling hetzelfde zal zijn als bij vorige projecten. Echter kom je er later achter dat de rollen zijn gewijzigd en dat jouw aanname onjuist was. Dit leidt tot verwarring en inefficiëntie want het kost tijd om dit helder te krijgen, deels opnieuw te beginnen en misschien wel zaken te corrigeren.

Het vermijden van deze aanname door van tevoren duidelijk te communiceren over de rollen, zou de efficiëntie en daarmee jouw zeggenschap vergroten.

Aannames hebben de neiging om onze kijk op de werkelijkheid te vertroebelen. Ze kunnen ons een vals gevoel van zekerheid geven, maar eigenlijk passen de puzzelstukjes niet goed. Ze kunnen ons tegenhouden om de situatie echt te snappen. Daar schuilt het gevaar. Zeggenschap begint met de erkenning dat we niet altijd alle feiten in handen hebben. Dit besef is de eerste stap naar een beter begrip.

Ongemakkelijke Familiedynamiek

In een familiebijeenkomst vermijd je een gesprek met een familielid omdat je ervan uitgaat dat ze boos op je zijn vanwege een eerdere discussie. Dit leidt tot een gespannen sfeer en een gebrek aan openheid. Als je deze aanname loslaat en het gesprek aangaat, zou dit de zeggenschap over je relaties kunnen vergroten en mogelijk tot een beter begrip leiden.

Het negeren van aannames vraagt om wat lef en een open mind. Het is als het doorsnijden van een veiligheidslijn en ruimte maken voor andere perspectieven. Het betekent bewust besluiten om niet te snel conclusies te trekken. Door vragen te stellen, geven we onszelf de kans om dieper te graven en een scherper beeld te krijgen.

Succesvolle Samenwerking in een Team

Andersom werkt beter. Bij een groepsproject op school, bijvoorbeeld, vermijdt niemand een belangrijk besluit omdat ze denken dat anderen het niet eens zullen zijn. In plaats daarvan stellen ze vragen en luisteren ze naar verschillende standpunten. Zo worden er geen aannames gedaan. Dit resulteert in een weloverwogen beslissing die het project ten goede komt.

Een ander voorbeeld van de voordelen van het vermijden van aannames in zakelijke context zou kunnen zijn dat een klantenservicemedewerker vermijdt om verdiepende vragen aan een ontevreden klant te stellen omdat ze aannemen dat ze al genoeg weten. Door in plaats daarvan juist open vragen te stellen en actief te luisteren, ontdekt de medewerker de werkelijke behoeften van de klant en kunnen ze een oplossing bieden die de klant tevreden stelt.

Aannames vermijden conflicten

In conflictsituaties is het negeren van aannames als een frisse bries. Het biedt een helder pad te midden van de chaos. Door vragen te stellen en te luisteren zonder vooroordeel, voorkomen we aannames en daarmee escalatie. In plaats daarvan creëren we ruimte voor begrip en oplossingen.

Drie tips om nooit meer aannames te doen

1. Stel Verhelderende Vragen: Wees nieuwsgierig en vraag om verduidelijking wanneer je een aanname opmerkt. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en een dieper begrip te krijgen.

2. Houd een Open Mind: Erken dat aannames vaak gebaseerd zijn op vooroordelen of onvolledige informatie. Sta open voor andere perspectieven en wees bereid om je oordeel bij te stellen.

3. Communiceer Duidelijk: Zorg voor heldere en directe communicatie om misverstanden te minimaliseren. Geef duidelijk aan wat je bedoelt en vraag anderen hetzelfde te doen.

Het negeren van aannames is een vaardigheid die wat oefening vergt. Het betekent bewust kiezen voor duidelijke communicatie en het stellen van vragen. Het kan wat onwennig zijn, als een nieuwe danspas die je nog niet helemaal onder de knie hebt. Maar bij elke stap vergroten we onze grip op het verhaal. En daarmee vergroot jij je zeggenschap over de situatie.

Photo by Adam Winger on Unsplash

Meer nieuws
Gerelateerde trainingen